een reis van 1700 kilometertjes

Van PP Island zijn we vertrokken naar Phuket. Tja, Phuket.... Wat zal ik over Phuket vertellen? Phuket viel voor ons heel zwaar tegen, en ik kan Phuket dan ook het beste omschrijven als: Laat Bangkok en alle eilandjes die we bezocht hebben een kindje maken, et voila, Phuket is geboren. Phuket is enorm toeristisch, op elke hoek van de straat wordt gevraagd of je een taxi/ tuktuk wil, en tussen de 2 hoeken van de straat staan 5 kleermakers die een pak voor je willen maken. Tussen alle kleermakers vindt je dan ook nog eens alle winkeltjes, waar elke keer wordt gezegd: my friend, I have t-shirt for you, special price! En om nu te zeggen dat er voor de rest nog veel te doen was op Phuket... Nee helaas, voor ons een omhoog gevallen eiland, zwaar overgewaardeerd. Wat dan wel weer leuk was, is dat Jelt en ik voor het eerst sinds jaren weer voor broer en zus zijn uitgemaakt!! Een vrouw zei vanuit het niets: you same same, you brother and sister!! Heel grappig. Voor de rest horen we namelijk alleen maar dat we op huwelijksreis zijn, en na vele malen ontkend te hebben, laten we het nu maar zo zijn. Je weet maar nooit, misschien heeft het nog wel een voordeeltje haha!

Van Phuket hebben we een nachtbus richting Bangkok genomen, om 6 uur de bus in, 'even 900 kilometertjes rijden' en dan om 6 uur in de ochtend in Bangkok arriveren. Het viel echt heel erg mee, omdat de bussen echt luxe zijn: grote stoelen, veel beenruimte en een stoel die bijna standje horizontaal kan halen. Uiteraard heb ik, het slaapmonster wat echt overal kan slapen, mijn tijd met name slapend doorgebracht, en heeft Jelt de meeste tijd met de ogen open doorgebracht. Tja, verschil moet er wezen, toch?

Maar goed, dan kom je dus om 6 uur in de ochtend aan in Bangkok, en ga je op zoek naar een bed, specifieker een douche om even echt wakker te worden en je weer fris te voelen. Gelukkig had het eerste guesthouse een kamer, alleen moest deze nog schoongemaakt worden, dus of we om 8 uur even terug konden komen. Okee, backpack af, koffie drinken en dan maar even wat lopen. Al snel kwamen we uit op de Kao San Road, midden in het backpackers gebied, waar normaal allerlei marktkraampjes staan en te veel mensen lopen. Kao San was totaal uitgestorven, op een enkele dronken backpacker na die net rollend de kroeg is uitgegaan. Heel bijzonder, heel raar!

Na een ontbijtje en nog meer gewandel weer terug naar het guesthouse, waar gelukkig de kamer schoongemaakt was en we de douche onze namen hoorden schreeuwen.

In totaal 2 nachtjes in Bangkok gebleven, wat ook echt meer dan genoeg is. Wat was het weer druk, vies, smerig etc etc.

Vervolgens op naar Chiang Mai, in het hoge noorden van Thailand, deze keer met de nachttrein. En echt waar, een nachttrein is toch echt een waanzinnige uitvinding. Om half 8 's avonds stap je in de trein, kan je lekker zitten in de coupé/ het restaurantje in een andere coupé, en om een uur of 9 beginnen ze de trein te verbouwen. De tweezitters worden omgebouwd tot een bed, preciezer een lower bed, en daarboven wordt iets uitgeklapt, wat vervolgens dan het upper bed (iets kleiner dan een lower bed) wordt. Heerlijk compleet met matras, kussen en laken! Gordijntje er voor en klaar is kees. Heerlijk geslapen, nu in een volledige horizontale positie, en je kon zelfs nog aangeven of je 's ochtends een ontbijtje wilde en hoelaat, uiteraard tegen een betaling. Echt, luxe!! Zeker voor herhaling vatbaar als we weer terug naar Bangkok gaan.

Okee, aanbeland in Chiang Mai en in 1 woord: opluchting!!! Dit is zo'n heerlijk relaxe stad, geen mensen die constant van alles van je willen (uitgezonderd de nachtbazaar), gewoon lekker rondlopen, niks moet, alles mag. Echt, een verademing. 

Dag numero 1 lekker rustig aan gedaan, zo'n treinreis hakt er toch redelijk in, ondanks het hebben van een bed. Wel nog langs een tweetal massagescholen gegaan, met als resultaat dat ik maandag ga beginnen met de basiscursus Thai Massage, spannend!!!!!
Dag twee nog eens wat rondgelopen en heeft Wennes voor het eerst sinds lange tijd weer eens kleren gekocht! Wauw, nieuwe kleren, niet altijd meer dat afgeragte zooitje aan waar ik de afgelopen 10 maanden in leef!! En uiteraard: de super lieve en aardige mevrouw waar ik 2 shirtjes heb gekocht, vond dat we toch echt op huwelijksreis waren en kon ons wel een 'special price for honeymoon' geven voor een excursie die bij haar kon worden geboekt.

's Avonds heerlijk rondgestruind op de nightbazaar en we hebben ons suf gekocht aan dvd's. Na wat rondgevraagd te hebben en met een beetje liegen en bedriegen, vonden we een stalletje die 40 dvd's voor 1 euro per stuk wilde verkopen (wat? E1.20? nee, verderop had iemand ze voor E1 (lieg, lieg, lieg)). Okee, toen een uitdaging: 40 dvd's zoeken!! Na een uurtje waren we compleet en werden de dvd'tjes bij elkaar gezocht. Uiteraard waren een aantal niet op voorraad/ in het thais, dus weer een aantal nieuwe zoeken. Na in totaal 1,5 uur liepen we weg met 40 dvd's, 40 euro lichter, maar toch echt een koopje (normaal betaal je voor 5 dvd's 8 euro) Koopjes kan je trouwens merken als de verkoper tegen het boze aanzit, of echt boos wordt. Echt geweldig om te zien!! ;-)

Vanmorgen 2 uur doorgebracht om te kijken of de dvd'tjes uberhaupt werken: van de 40 werken er 2 niet, dus da's redelijk. Die nog even omwisselen en dan begint het denkwerk: hoe gaan we alle dvd's (voor de aankoop van gister hadden we er al een stuk of 40) door de doane in NL krijgen? Als ze je aanhouden om je tas te doorzoeken, ben je zwaar de lul, maar goed, misschien met het verhaal: wij zijn hele zielige backpackers, een jaar gereisd, een jaar geen familie en vrienden gezien, die nu allemaal op ons staan te wachten bij de poortjes, met natuurlijk zo'n mooie filmtraan. Als iemand nog andere ideeen heeft/ tijdstip/ dag weet, dat de controle een stuk minder scherp is, horen we dat graag!!! (de gouden tip krijgt een dvd!)

Vervolgens de tour geboekt bij die lieve mevrouw, en na zeker een special price te hebben gekregen en te hebben betaald, mocht ik een gratis shirtje uitzoeken als souvenir. Weg het gevoel dat we een goede deal hadden, als mensen gratis dingen gaan geven, maken ze er nog te veel winst op!! (al kosten die shirtjes maar E0.60 ;-) )

Morgen dus heerlijk weer een tour om het een en ander te zien, maar daar later meer over.

Wilde ook nog even vertellen hoe leuk Jelt en ik tegenwoordig met elkaar praten. Het zit namelijk zo: vooral in Australie, maar ook hier in Thailand, zijn Jelt en ik heel erg van het engels praten. Zodra er iemand bij komt zitten, schakelen we vlekkeloos over naar het Engels, omdat we het beiden asociaal vinden om in je eigen taal door te praten als er iemand anders, van een andere nationaliteit, bij komt zitten. Het gevolg daarvan is dat we ook nu a lot of the time engels met elkaar praten, wat dus klinkt like the way I'm writing now. De basis is nog steeds Dutch, afgewisseld met engelse words, omdat engelse words vaak meer sense maken. Van sommige woorden we don't know de Nederlandse vertaling anymore, omdat we ze te lang niet meer hebben geused. En als ik dit zo aan het writen ben, moet ik direct thinken of the story of Little Thumpy, remember? Dat was echt lachen, gieren, brullen!

Oh ja, totaal vergeten te vertellen: in Phuket hebben we echt tegen al onze regels in, gegeten in een Thai-Nederlands eethuis. Uiteraard wel thais gegeten (kroketten etc stellen we uit tot we weer in NL zijn, hoe moeilijk dat soms ook is), maar door de eigenaar in het NL bediend. Ohh, wat is dat raar!! Sowieso horen we de laatste tijd heel veel Nederlands om ons heen, en dat is zo ontzettend vreemd, het klopt gewoon niet! Maar wel handig om alvast een beetje te wennen voor als we weer terug zijn in NL. En voor het wennen kopen we nu ook weleens een telegraafje/ lezen we hem op internet. En tja, in 1 ding is de telegraaf extreem goed: je leert direct weer hoe je moet miereneuken en van een mug een olifant moet maken!  

Maar goed, dat was hem weer, hopelijk spreek ik jullie via het logje over een week or so, met het bericht dat ik mij Thai masseuse niveua 1 mag noemen!

Voor nu, een heel fijn weekend, wij gaan heerlijk een hapje eten!!!

Knuffels

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer