Hardwerkende backpackers!!!!

Hello Dutchies,

Hier weer een verhaaltje vanuit het zeer zonnige Perth!

Inmiddels zijn we alweer 3 weken hard aan het werk en hebben al aardig wat leuke dingetjes meegemaakt!

De eerste 2 weken werk waren erg chaotisch: elke ochtend om half 8 aanwezig zijn (soms zelfs om 7 uur), ruim een uur moeten wachten om vervolgens eindelijk je spulletjes op orde te krijgen en te vertrekken. Dat vertrekken gaat trouwens ook niet altijd even soepel, omdat de GPS-systemen soms wat kuurtjes vertonen (tja, gaan ze de oer-hollandse TomTom vervangen door een onbekend merk, dat is vragen om problemen). En vaak is de plaats van bestemming ongeveer een uurtje rijden, waar je dan weer een goede parkeerplaats moet zoeken om de Ut (een jeep-achtige auto van het werk, met grote achterbak waar de scooters stevig vastgebonden in staan) veilig te parkeren. Dan de scooters van de auto halen, jezelf navigeren naar je eerste paal en gaan!!!!

Ook hebben ze de eerste 2 weken veel veranderd in hoe alles te noteren/ uit te voeren: eerst moest alles in Tommie, een navigator en palmtop in 1, worden ingevoerd, toen moest alles handmatig en nu worden alle palen met nummers, pick-id’s (ja, zelfs elektriciteitspalen hebben een identificatieplicht!), straatnaam en huisnummer van te voren uitgeprint. Scheelt voor ons veel werk, je hoeft nu alleen maar C’tjes (gemeentegrond), P’tjes (prive-grond), S’jes (de draad naar het huis) en M’etjes (de hoofddraad) in het juiste hokje te zetten, foto maken, huisnummer controleren en op naar de volgende paal!

 

Maar goed, het technische aspect van onze job is niet echt heel interessant voor jullie NL’ers, dus nu even de leuke verhalen!!!

Onze Jelt heeft zijn eerste slang gezien!! Jelt sjeesde op zijn scooter en zag wat wegschieten aan de kant van de weg. Toch maar even remmen, kijken welke slang het was, maar helaas, slangen zijn toch bestwel vlug!

Wennes heeft een fout ontdekt voor het bedrijf van Western Power, het bedrijf waar we indirect voor werken. De boom was zo ongeveer om de hoofddraden heengegroeid, terwijl juist Western Power de regeltjes wel zou moeten weten!

Een aantal routes gaan ook redelijk off-road, oftewel heerlijk scooterrijden op gravelweggetjes. Leuk voor 5 minuten, maar dan heb je het wel redelijk gehad! De achterkant van de scooter voel je constant wegglijden bij de minste hoeveelheid gas die je geeft, zodat je probeert zo constant mogelijk zo’n 15 kilometer per uur te blijven rijden. 1 keer reed ik al zo’n 2 uur op leuke gravelwegen, op zoek naar palen die niet te bereiken waren. Er werd zelfs serieus van mij verwacht dat ik op een bospaadje, middenin een national park, ging lopen om de palen te bekijken. Na 10 meter heb ik de hoop opgegeven, wilde niet weten hoeveel enge slangen en spinnen om mij heen zaten, ondanks dat ik als platvoet en zijn vriendjes marcheerde. Hmm, okee, wat zal ik op mijn briefje neerzetten? Palen waren niet te bereiken, stonden midden in een dichtbezaaid bosgebied. Erg mooi verzonnen toch?? Na die 2 uur wanhopig op zoek naar palen, nog steeds op dat rottige gravelweggetje, heb ik maar neergezet dat ‘het voor mij niet veilig was om deze route voort te zetten’. Ook daar was ik erg trots op, haha!

Andere ‘leuke’ dingen zijn het feit dat je hier met je scooter op de autosnelweg mag rijden! Er is gelukkig vaak wel een fietspad of een vluchtstrook, maar toch…. Al die vrachtwagens die rakelings langs je heen schieten met zo’n 100 kilometertjes per uur, die heerlijke luchtzakken zodat je een beetje naar de trucks wordt toegetrokken… Nee, niet mijn favoriete hobby! Of als je op de snelweg rijdt, en je moet de afslag aan de rechterkant nemen, terwijl je aan de linkerkant van de weg rijdt. Ik denk dat ik dit niet verder hoef toe te lichten, wil het de mama’s, papa’s, oma’s, opa en iedereen die zich nog meer voelt aangesproken niet aandoen om haarscherpe beschrijvingen te geven!

Even denken, wat zijn nog meer leuke dingen? Ohh ja, heerlijk aan de kant van de weg je boterham op eten, zittend onder een boom in de schaduw. Iedereen die langs rijdt, kijkt je heel raar aan, ik heb het zelfs 1 keer gehad dat een man die in een huis verderop woonde, aanbood om even een frisje bij hem te drinken. Helaas zat mijn lunchpauze er al op, en daarnaast heb ik van mamsie geleerd niet met vreemde mannen mee te gaan. Sowieso wordt er mij veel gevraagd of alles wel goed gaat: vaak ben je aan het zoeken naar de juiste paal en vooral als meisje zijnde, zijn mensen dan direct bezorgd. Wel heel fijn om op die manier een veilig gevoel te krijgen!! 

Ten slotte: wat ook leuk is, is dat je zoveel kan werken als je wilt, met als gevolg dat wij de afgelopen 11 dagen alleen maar hebben gewerkt. Als backpacker betaal je namelijk 29% belasting, waardoor je 200 dollar per dag opeens veel lager uitvalt. Daarnaast betaalt iedereen die in Australie werkt, superannuation, vergelijkbaar met het NL pensioen. Normaal betaalt de werkgever deze 9%, maar onze werkgever is van mening dat dat niet hoeft, zodat wij het zelf moeten betalen en ons dagloon (wij krijgen per dag betaalt) 9% lager uitvalt. Maar goed, de afgelopen 11 dagen hebben we heerlijk gewerkt, wel lekker vermoeid geraakt, maar dit keer doordat we lekker bezig zijn geweest in plaats van het niks-doen. En vandaag hebben we een heerlijke dag vrij, die we al hebben ingevuld met een dagje shoppen. Mijn linnen broek heeft het namelijk begeven door het vele zitten en opstaan op de scooter: kapotte gulp, kapot kruis en nog 3 heerlijke gaten op plaatsen waar je het liever niet hebt. Moemoe El, ik heb je erg gemist toen de gaatjes in mijn broek vielen!! Hihi. Heb alles braaf met de hand en lapjes stof van een oud t-shirt gemaakt, maar een nieuwe linnen broek kan echt geen kwaad! Zolang ik er maar niet mee ga werken….

Een ander leuk nieuwtje is dat we zo goed als zeker weten binnenkort worden uitgezonden naar andere plaatsen in West Australie, te beginnen in Bunburry! Meer geld, eten en accomodatie betaald… wat wil je nog meer?

En, we kunnen goedkoop een tourtje van een uur doen in een klein vliegtuigje!! Wij werken namelijk voor HeliWest, een helikopterbedrijf en als we willen vliegen, bijvoorbeeld een rondje Perth, Rottnest Island of whatever, hoeven we alleen maar de huur van het vliegtuig/ de piloot te betalen. Nog even goed navragen, maar het klinkt erg aanlokkelijk!

Speciaal voor papsie, die altijd graag wil weten wat voor werk we doen, zal ik binnenkort wat foto’s plaatsen, zodat het allemaal wat duidelijker wordt wat we nu precies doen.

 

Tja, en wat hebben we voor de rest nog gedaan behalve werken? Een beetje in het hostel zitten, eten, lezen, kletsen, slapen, vroeg weer opstaan… Dat is het wel zo’n beetje. Gelukkig hebben we geen erge snurkers meer in de kamer, sinds wij hier zitten, hebben we minimaal 1 extreme snurker gehad. Ik vermoed dat de outback hier in Australie eerst vol stond met bomen, maar dat zij ze allemaal heeft omgezaagd!!! En ja, je leest het goed, het was een ZIJ!! Echt pap, jij bent er niks bij.

Wel hebben we een muis, of meerdere, in de kamer, waardoor je eten echt niet op de grond moet neerzetten. Dit hostel heeft zelfs een huiskat, Dave, maar die houdt er waarschijnlijk niet van om te werken, ligt liever te slapen. Maar goed, de kamers hierzo worden niet schoongemaakt, wat wel weer verklaart waarom er uberhaupt muizen zijn. In de keuken hebben we trouwens ook huismieren, hele kolonies,  heerlijk zittend in de bestekbak, de gootsteen of waar dan ook. Erg smerig, maar zolang ze niet ons eten aanraken, kan ik er wel mee leven.

 

We hebben van de week trouwens 1 dag van zo’n 43 graden gehad, wat echt niet te doen is, vooral als je aan het werken bent. Normaal is er altijd wel een koel windje als je op de scooter rijdt, maar nu was de wind zo heet, dat het leek alsof je gezicht in brand stond… Echt vreselijk, het enige wat je kan doen is zoveel mogelijk de schaduw op zoeken en veel, heel veel water drinken.

 

Ik wilde jullie ook nog een kleine cursus Australisch inburgeren geven, want sommige dingen hier zijn erg vreemd. Bijvoorbeeld: benzine kost hier in vergelijking met Nederland al geen drol (rond de 80 eurocent per liter), maar als je bij de twee grootste supermarkten hier in Australie meer dan 30 dollar aan boodschappen doet, krijg je nog een 4 cent korting. Als je vervolgens nog wat koopt bij het tankstation, krijg je nog eens een korting van 4 cent daar bovenop, in totaal dus 8 cent!

Om even door te borduren op het autorijden: in Nederland is het ten strengste verboden om zonder reden links te blijven rijden en rechts in te halen, hier in Australie maakt het echt helemaal niks uit! Als je lekker op de rechterbaan wilt blijven rijden, terwijl je nog geen 100 km/uur rijdt, maakt dat niets uit, anderen halen je dan gewoon lekker links in. No worries!!! Ook hebben ze op de snelwegen in Perth nauwelijks invoegstroken, wat soms nog wel eens voor rare momenten kan zorgen! Je hebt natuurlijk wel een strook waar je snelheid kan maken, maar deze loopt direct over in de snelweg, zodat je elke keer weer hoopt dat het niet te druk is qua verkeer.

Een onderwerpje eten: in dit land kennen ze nauwelijks bruin brood, iets wat je in Nederland overal kan kopen. Het meeste wat nog op bruin brood lijkt, is multigrain-brood, vergelijkbaar met heel licht bruin brood. Een keer is het ons gelukt bruin brood te vinden, maar dit was zo ontzettend droog en zwaar, niet voor herhaling vatbaar!! En brood is ook hartstikke prijzig: het goedkoopste brood is een simpel witbrood, zonder zaadjes, nootjes, of wat dan ook, voor minimaal 1 euro 20. En ook groente, fruit en vlees is hier vrij prijzig, hoewel ik niet precies weet hoe de prijzen in Nederland zijn.

Uiteraard is Australie voor de roker erg prijzig, hoewel er ook goedkopere manieren zijn om te roken! Je kan hier heel leuk een pakje met 50 sigaretten kopen voor zo’n 10 euro, wat waarschijnlijk nu zelfs goedkoper is dan in Nederland met al die extra belastingen. En last but not least: het financiele jaar eindigt hier op 30 juni, en begint op 1 juli…. Rare mensen, die Australiers!!

 

Ohh ja, we hebben inmiddels ons raam van de auto laten maken, ziet er weer prachtig uit!

En toen wij 2 weken geleden naar het internetcafe liepen om alle foto’s op de weblog te zetten, waren we getuige van een zwaar auto-ongeluk! Waarschijnlijk reed de SUV door rood, en de kleine auto die vol werd geraakt, wilde net afslaan. BAM!!! De kleine auto lag helemaal in puin, ze werd vol in de linkervoorkant van de auto geraakt, vloog de lucht in, maakte een 360 graden spin en knalde tegen het stoplicht…. Gelukkig kwam de bestuurder er zo goed als ongedeerd uit en de politie arriveerde binnen 5 minuten, omdat zij waarschijnlijk de knal hebben gehoord (het politiebureau zat om de hoek, vandaar). Erg heftig om te zien en gelukkig werd de vrouw goed opgevangen door omstanders!

 

Lieverds, dit was het weer voor deze keer, hoop dat jullie hebben genoten van de korte inburgeringscursus!!

 

Hier overnachten wij

Coolibah Lodge, Perth

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer