het waterprobleem in Australie

G'day everybody,

hier is weer een nieuw australieverhaal. We zitten nog steeds in het super-de-luxe hostel in Berri (zie www.berribackpackers.com.au, niet om jullie jaloers te maken ofzo ;-) ), maar helaas begint de verveling erg toe te slaan. Een korte beschrijving van een normal day of life in dit hostel:

- de wekker gaat om half 9, maar het vooruitzicht dat het weer zo'n lange, nutteloze dag gaat worden, zorgt ervoor dat je hem toch weer uitdrukt.

- Pff, nu ga ik er echt uit! Anders moet ik weer zooo lang wachten voordat Elisa klaar is met de douches schoon te maken/ de keuken schoon te schrobben. Eer je dan een ontbijtje hebt is het tegen 11 uur.

- okee, schoon met een vol buikje, wat zullen we vandaag eens doen?? Ehm, lezen? puzzeltje maken? rondje zwembad? filmpje kijken??

- jaaa!!! 1 uur, etenstijd!!! Schat, wil jij ook een tosti??

- okee, weer een vol buikje, wat zullen we nu gaan doen? Lezen? puzzeltje maken? zwemmen? filmpje kijken??

- ohh ja, boodschappen!!! fijn, even lekker weg. Wat wil jij eten, lief? En wat zullen we morgen eten?

- 6 uur: kooktijd!!! en als typische hollander uiteraard een bakkie prut toe, hmm. En nog typischer: het is gratis!!!!

- 7 uur: volleyballen!! Dit is echt ons hoogtepunt van de dag. Helaas zijn alle mensen waarmee we volleybalden van de week vertrokken, dus de afgelopen 2 dagen is er erg weinig van terecht gekomen.

- 9 uur: pff, en nu?? Ohh, ze gaan weer pokeren? Ach, laten we maar weer gaan kijken, dan kunnen we als we weer terug in Nederland zijn misschien big money maken ;-)

- okee, en nu? Nog maar een filmpje??

- tussen 11 en 12 uur: pff, ga weer slapen, was weer een verassende dag!!

Je kan je denk ik wel voorstellen dat we heeeeel graag wilden werken hier, domweg om wat te doen te hebben. Helaas is de omgeving rond Berri ook niet bepaald verassend: het national park bestaat uit bomen en kale vlaktes, in de verhouding 1:10. Een dagje naar Riverland Plaza, wat het shoppingcentre hier moest zijn, bestond uit welgeteld 6 winkels bezoeken, meer was er niet....

Zo kom ik uit op het grootste probleem hier in Australie, het tekort (momenteel ook teveel aan de oostkust, hebben jullie dat al gehoord??) aan water. Normaliter zou hier rond deze tijd extreem veel werk moeten zijn in de fruitpluk-branche, maar door de extreme droogte ligt deze branche volledig op zijn gat. Het schijnt nog nooit zo erg te zijn geweest, en verwacht wordt dat het de komende jaren alleen maar erger gaat worden (hoeze broeikaseffect??). Een tweetal voorbeelden: een boer plukt normaal rond deze tijd 300 kisten fruit, nu heeft hij maar 50 kisten; een andere boer heeft besloten helemaal niet te plukken, omdat dat voordeliger is voor de portemonnee. Daarnaast werken de mensen in dit hostel, als ze dus uberhaupt werk hebben, in 2 weken tijd gemiddeld 4 dagen, en dan nog halve dagen ook...

Er wordt verwacht dat het druivenplukseizoen binnen enkele dagen/ 2 weken gaat beginnen, maar veel mensen kunnen daar/ willen daar niet op wachten, met als gevolg dat het hele hostel is leeggelopen. Ik denk dat er momenteel rond de 25 mensen zitten, terwijl er maximaal 80 mensen kunnen verblijven.

Ook wij hebben besloten het niet langer af te wachten, we hadden voor onszelf een termijn gesteld: als we vrijdag (morgen) geen werk hebben, vertrekken we richting Perth. En dat gaat dus gebeuren. Het hostel is echt super en we vinden het ook heel erg jammer hier weg te moeten, maar in dit hostel moet je gewoon werk hebben, anders wordt je gillend gek. Wie weet dat we hier nog eens terug komen, als we weer in de buurt zijn, maar voor nu is het echt even genoeg.

Er bestaat trouwens nog een ander waterprobleem in dit land, namelijk het kraanwater. Als je aan kraanwater denkt, denk je aan heerlijk fris water, vol met mineralen enzo, maar hier??? Nee, kraanwater staat hier gelijk aan zwembadwater, het zit echt vol met chloor. En waarom? Misschien om het zo viezer te laten smaken zodat mensen minder drinken en op deze manier water te besparen?? (wat een zin, ben er trots op!) Het lekkerste water tot nu toe was dat uit Monbulk, waar wij dachten dat er ergens een filter verstopt moest zitten. Dit water was hetzelfde als in Nederland, heerlijk!! Hier wordt trouwens ook vaak regenwater gedronken, een hele rare gedachte voor ons. Toch maar geprobeerd en het is echt heerlijk! Ook te vergelijken met het normale kraanwater in Nederland, en je doet nog aan waterbesparing ook! Wauw zeg!!!

Ohh ja, ik wilde jullie ook nog vertellen over de houseboat (woonboot) die we afgelopen zondag hebben gehad. Elke maand stelt de eigenaar, Wiggo, zijn houseboat ter beschikking voor een leuk dagje uit voor de backpackers. De boot ligt in de Murray river, de grootste rivier van Australie, waar je van alles kan doen: kajak-en (kreeg gelijk een flashback van de familiedag!), zwemmen, relaxen, kneeboarden....  Jelt heeft een poging kneeboarden gedaan en was er zooo goed in! Voor de mensen die het niet kennen: kneeboarden is eigenlijk waterskieen op een board waar je met je knieen opzit. Klinkt heel simpel, maar schijnt verassend moeilijk te zijn in het begin. Om 3 uur kwam de pizzakoerier met heerlijk ruikende pizza's, wat wil je nog meer??

Het enige jammere aan de houseboat was dat het eigenlijk precies hetzelfde was als het hostel. Dit kwam doordat veel mensen een gruwelijke kater hadden van de avond daarvoor, en dus alleen maar lagen te slapen. Gezellig..... Gelukkig waren jelt en ik allebei helder van geest, voor ons geen overmatig drankgebruik (okee, een kleine knipoog, soms mag het toch??).

De afgelopen week heb ik eindelijk wat geld verdiend met mijn massagekunsten!!! Ik heb Wiggo, de eigenaar en zijn vrouw, Frankie, mogen verblijden met een massage van een uur, wat dus neer komt op 2 keer 30 dollar! Daarnaast waren er nog een aantal andere mensen die een korte massage wilden, waardoor mijn totale verdiensten op 1 week hostel-huur terecht kwamen. Scheelt toch weer! Helaas hadden veel mensen geen geld door het werkgebrek, terwijl ze dolgraag een massage wilden. Tja, volgens mij kan iedereen wel 10 dollar (6 euri) missen, maar goed....

Voor de rest heb ik nog spannende verhalen over de omgeving van het hostel! Het zit hier namelijk vol met gevaarlijke dieren (hebben ze gelukkig nog niet gezien!). Er zijn aardig wat redback-spiders in de omgeving, wat de gevaarlijkste spin van heel Australie is, als ik het goed heb. Een nederlandse jongen heeft een spin vastgelegd op foto, die spinnen zien er zo raar uit met zo'n rode rug.. Daarnaast schijnt hier vlakbij het hostel een aantal brown snakes te zitten, wat weer een van de gevaarlijkste slangen zijn. Ook niet echt leuk om te weten... Ten slotte schijnt er in de achtertuin een spin te zitten die 1 meter hoog kan springen. Hij zit altijd op dezelfde plaats, vlakbij de achterdeur.... Gadverdamme!!!

Je kan je voorstellen dat je met deze informatie niet graag 's avonds alleen door de tuin loopt, bij elk geluid dat je hoort verwacht je een inmens eng dier... Nee, niet voor ons weggelegd.

Ohhh, ja, de receptenwedstrijd: iedereen heel erg bedankt voor de recepten, we gaan ze zeker uit proberen. Maar voor alle studenten die onze verhalen lezen (behalve ikkiepikkie): ik verwacht toch wel wat meer van jullie!!! Studenten zijn toch de doelgroep van goedkope, maar eenvoudige maaltijden???? Dus kom op, help ons aan overheerlijke maaltijden!!!

Nou, dit was eigenlijk alles wat we hebben meegemaakt. Morgen gaan we een eind rijden, om gezellig met een groep mensen uit het hostel verder te reizen. Dan zijn we in totaal met zijn negenen, 5 NLers en 4 Duitsers, de mensen waarmee we altijd volleybalden. Wie weet gaan we onderweg naar Perth werken, en anders om en nabij Perth. We hebben al een goede tip gekregen van een man hier, die op zijn 59e nog elk jaar een half jaar gaat backpacken in Australie/ naburig land, over een hostel waar werk zat is. Dus wie weet waar ons volgende verhaal vandaag gaat komen!!

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer